Renan har skrevet under på en arbeidsavtale som gir han muligheten til å jobbe som sjømann i Farstad Offshore.

Det har vært en lang vei å gå.

Renan er 23 år. Han er født og oppvokst i Rocinha, Sør Amerikas største og mest kjente favela. Utfordringene har vært mange. Hans fantastiske mor Carolina Maria har i perioder jobbet dag og natt for å tilby alt det beste en familie kan tilby for Renan og hans søster. Det har aldri manglet kjærlighet eller omsorg. Men nå  har hun vært arbeidsledig i ett år.

Renan fullførte sjømannskurset “Moco de Conves”, I regi av den Brasilianske Marine i 2015. Med glans. Til tross for at han ikke kunne svømme når han ble indikert til kursplassen. Forventningene til jobb som nyutdannet var store. Fra vårt første kull med 5 sjømenn i 2013 fikk alle umiddelbar mulighet om jobb i Farstad Shipping etter gjennomført kurs. Det var hans referanse. Optimismen var stor. Gleden og stoltheten på gradueringsdag enda større. For oss alle.

8 nyutdannede sjømenn skulle gjøres stas på. De skulle få sine velfortjente diplomer som tydelige bevis på at de var klare for en profesjonell yrkeskarriere. Det ble en høytydelig seremoni hvor familie, venner, sponsorer og Karanba deltakere var samlet. Som kullets utvalgte representant hadde Renan forberedt seg godt til sin tale:

Kjære venner!

Ingen lever bare for å leve, alle er vi her, ikke bare for å være en til, men for å utgjøre en forskjell. Vi er selv vår egen forfatter og skriver vår historie så godt vi bare kan. Det er nok at noen gir oss en mulighet til å vise at vi er kapable til å realisere våre drømmer. I de fleste tilfeller er det nettopp muligheten som mangler. Men når den dukker opp, så tar vi godt vare på den og viser de som ga oss den at vi var verdt å satse på. Det var dette vi trengte. En mulighet. Tusen takk til Karanba for muligheten vi har fått! Vi gjenkjenner prosjektets betydning for oss i vår egen utvikling. Tusen takk!”

Det sies at tålmodighet er en dyd. Fotball VM i Brasil 2014 og OL i Rio de Janeiro 2016 passerte. Så kom olje- og politisk- krise her. Hverdagen kom brutalt. Og mulighetene uteble. Ventetiden ble lang og lengre. Til nå. Tirsdag den 23. Mai 2017 ble Renan innkalt til jobb. I skrivende stund er han på båt. På jobb.

I Karanba har Renan også gått alle gradene. Han har vært med siden 2008. Utrettelig, dag ut og dag inn har han dedikert seg til noe vi alle sammen har hatt stor tro på – å endre sitt liv gjennom muligheter gitt gjennom fotball. Tre turer til Skandinavia med turneringsseire i Dana, Gothia og Norway Cup er noen av høydepunktene.

Det han selv trekker frem som noe av det han husker best fra hans tidlige Karanba år er de hjemmelagde sandwichene og bananene som daglig var akkurat nok påfyll for å komme gjennom hverdagen.

Men våre største seire er de vi vinner utenfor banen. De som sikrer hverdagen, gir oss muligheter for fremtiden og forandrer liv!

Snart mottar Renan sin første lønning. Snart skal familien få litt mer økonomisk stabilitet. Snart kan han ta det ansvaret han lenge har drømt om for sin familie. Hans mor skal få hjelp til å dekke de aller mest nødvendige kostnader. Drømmen om at de en dag kan eie sitt eget hus er et stort skritt nærmere. Renan står selv som selve beviset på at drømmer kan bli til virkelighet.

En spesielt hyggelig telefonsamtale er i ferd med å avsluttes. Renan er på båt, skal snart legge seg for å være klar for morgendagens utfordringer. Vi har mimret i en times tid og han minner meg bare om å skyte inn: “ Tusen takk Farstad for å tro på meg! Jeg lover å gjøre mitt beste.”

Det er vanskelig å snakke om disse historiene uten å gråte. Heldigvis er det enklere å skrive. For mange av oss er dette alt vi har. Troen på at vi i sammen kan realisere drømmer og forandre liv.