Jeg vokste opp med min mor og mine besteforeldre. Min far brydde seg aldri om å hjelpe på noen måte, men moren min var alltid der for meg.

”Jeg vokste opp med min mor og mine besteforeldre. Min far brydde seg aldri om å hjelpe på noen måte, men moren min var alltid der for meg. Hun jobbet dag og natt for å få penger til meg og mine besteforeldre, ved å selge smørbrød på stranden eller gjøre andre typer arbeid. Hun har vært en stor inspirasjon for meg. Hun motiverte meg alltid til å studere slik at jeg en dag kunne få en utdannelse. Jeg tror en av hennes største angrer har vært å selv ikke ha muligheten til å studere da hun var ung. Mine besteforeldre hadde ikke penger til å sende henne til en god skole, men hun har alltid forsøkt å sørge for at jeg får bedre muligheter enn hun hadde. 

Da jeg var 14 år, begynte jeg å spille fotball i Karanba. Der møtte jeg noen flotte mennesker som virkelig inspirerte meg til å følge mine drømmer. I Brasil er det noen ganger vanskelig å drømme, fordi det er lett å ende opp med å tenke at drømmer er umulige å oppnå. Gjennom Karanba lærte jeg at jeg kunne overraske meg selv og gjøre gode ting hvis jeg bare trodde på meg selv. Et viktig øyeblikk var da vi vant Norway Cup i 2013. Den mentale bekreftelsen som dette ga meg, hjalp meg til å sikte høyere.

Jeg deltok på engelsk og portugisisk kurs i Karanba, og jeg ble også ledet av pedagoger som hjalp meg med å fokusere på mine studier. Tommy Nilsen, grunnleggeren av Karanba-prosjektet, har også vært en stor kilde til inspirasjon. Han hjelper så mange mennesker, og han er alltid så ydmyk om det. Han hjalp meg til å tro på mine egne drømmer. Jeg tror dette er noe karakteristisk for nordmenn. De som jeg har møtt har alltid snakket med meg som en likeverdig, uansett hvilken bakgrunn eller utdanning de har.

Jeg fikk anledning til å begynne på et kurs med Dream Learn Work i 2012, på SENAI. Jeg hadde en mentor hos Statoil, det norske oljeselskapet, og jeg ble kjent med mange ingeniører fra andre norske selskaper som for eksempel Kongsberg. Disse menneskene åpnet øynene mine og fikk meg til å innse at dette var det jeg ønsket å gjøre - å bli en mekanisk ingeniør. Matematikk har alltid vært mitt favorittfag. Det er også en motivasjon for meg at jeg forhåpentligvis kan forsørge for min familie i fremtiden.

Mitt råd til unge brasilianere er: studere, studere og studere! For å komme seg ut av en fattigdomsituasjon er studier din beste sjanse. Muligheter kommer ikke fra himmelen, du må ut og jobbe for det. Mange unge blir involvert i narkotikahandelen, for å tjene raske penger. Men penger kan også oppnås ved å studere. Lytt til foreldrene dine. Kanskje det er vanskelig å være enig med dem når du er ung, men du vil vokse opp til å forstå hvorfor de sa tingene de gjorde. Finn et sosialt prosjekt som kan hjelpe deg – til å tro på deg selv og nå dine drømmer."

Yasmim – 22 år og utdannet Mekanisk Ingeniør i 2019.